Historia kuchenki mikrofalowej
Historia kuchenki mikrofalowej sięga do czasów II wojny światowej, a jej początek wiąże się z jednym z tych magicznych momentów, kiedy przypadkowe odkrycie staje się punktem wyjścia dla kulinarnej rewolucji. Percy Spencer, pracownik firmy Raytheon, był ekspertem w zakresie projektowania radarów na potrzeby wojska. W Dziale Lamp pracował nad magnetronem, urządzeniem generującym mikrofale, kluczowym dla działania radarów.
Pewnego dnia w 1945 roku podczas precyzyjnego dostrajania długości fali i mocy magnetronu zdał sobie sprawę, że w kieszeni ma "lepki bałagan". Okazał się nim batonik z orzeszków ziemnych, co mocno zastanowiło Spencera, ponieważ takie batoniki nie topią się tak łatwo. Spencer doszedł do wniosku, że to mikrofale w jakiś sposób wchodzą w interakcję z pożywieniem i podgrzewają je. Nie był on pierwszy, który doświadczył takiego zjawiska, ale jako jedyny zaczął je dokładnie badać.
Od eksperymentu do pierwszej kuchenki mikrofalowej
Percy Spencer umieszczał różne produkty spożywcze w pobliżu działającego magnetronu i szybko odkrył, że mikrofale mogą błyskawicznie podgrzewać jedzenie. Spencer eksperymentował ze wszystkim, co ma pod ręką, m.in. jako pierwszy zamienił ziarna kukurydzy w popcorn. Przeprowadził doświadczenia również z jajkiem i zauważył, że jajko poddane działaniu mikrofal początkowo zaczyna drgać, a następnie eksploduje. Efektem kilkuletnich eksperymentów było urządzenie określane jako pierwsza kuchenka mikrofalowa.
W 1945 roku Raytheon opatentował nową technologię i wkrótce potem stworzył pierwszą kuchenkę mikrofalową – „Radarange”. Nie była to jednak mała i poręczna maszyna, jaką znamy dziś. Pierwsza mikrofalówka była ogromna. Miała ok. 1,5 m wysokości i ważyła ponad 300 kilogramów. Z uwagi na duże gabaryty i wysoką cenę (ok. 5 000 dolarów, co w dzisiejszych czasach przekłada się na wartość ok. 53 000 dolarów!) nie cieszyła się popularnością. Wykorzystywana była przede wszystkim w restauracjach, stołówkach, na statkach i w wagonach kolejowych.
Miniaturyzacja i popularyzacja
Przez kolejne dekady technologia mikrofalowa ulegała udoskonaleniom. W latach 60. Raytheon przejął firmę Amana, która wprowadziła na rynek pierwszą mikrofalówkę dostępną dla gospodarstw domowych. Była to wciąż dość droga inwestycja, ale z biegiem czasu ceny zaczęły spadać, a mikrofalówki stawały się coraz mniejsze i bardziej dostępne.
Lata 70. i 80. to prawdziwy boom na mikrofalówki – coraz więcej rodzin zaczęło doceniać wygodę i szybkość przygotowywania posiłków. Kuchnie mikrofalowe zaczęły pojawiać się nie tylko w domach, ale także w biurach, akademikach czy sklepach spożywczych.
Do 1975 roku sprzedaż kuchenek mikrofalowych przewyższyła sprzedaż kuchenek gazowych. Vannevar Bush, jeden z założycieli firmy Raytheon, powiedział, że Percy Spencer:
„zdobył szacunek każdego fizyka, nie tylko za swoją pomysłowość, ale także za to, czego nauczył się o fizyce, wchłaniając ją przez skórę”.
Wynalazca kuchenki mikrofalowej - Percy Spencer domena publiczna |
Ciekawostki o kuchence mikrofalowej
Kuchenka mikrofalowa, znana również jako "mikrofalówka", jest jednym z tych wynalazków, które zrewolucjonizowały nasze codzienne życie. Od momentu jej debiutu na rynku w połowie XX wieku stała się nieodłącznym elementem wielu kuchni na całym świecie. Urządzenie to zdaje się wciąż ewoluować, by sprostać coraz to nowym potrzebom i zachciankom. Jednak czy kiedykolwiek zastanawialiście się, jak wiele ciekawostek kryje w sobie ta pozornie zwyczajna kuchenka mikrofalowa? Odkryjmy razem tajemnice, jakie kryją się za drzwiczkami tego magicznego piekarnika!Ciekawostki o kuchence mikrofalowej:
- Można uznać, że kuchenka mikrofalowa jest bezpośrednim następcą radaru.
- Nazwa "mikrofalówka" pochodzi od rodzaju fal elektromagnetycznych, które są wykorzystywane do podgrzewania żywności.
- Pierwsza dostępna na rynku kuchenka mikrofalowa miała 1,5 metra wysokości i ważyła ponad 300 kilogramów. Zużywała trzy razy więcej energii niż dzisiejsze kuchenki mikrofalowe i była chłodzona wodą.
- Mikrofale odbijają się od metalu.
- Pierwszym jedzeniem, które celowo ugotowano w kuchence mikrofalowej był popcorn.
- Pierwsze publiczne użycie kuchenki mikrofalowej miało miejsce w styczniu 1947 roku. Automat "Speedy Weeny" został umieszczony w Grand Central Terminal (stacja kolejowa w Nowym Jorku) i sprzedawał świeżo przygotowane hot dogi.
- Krótki, szeroki kształt kuchenki mikrofalowej, który jest obecnie powszechny, został opracowany przez Litton Industries w latach 60-tych.
- Amerykańskie Biuro Statystyki twierdzi, że w 1997 roku ponad 90% amerykańskich gospodarstw domowych posiadało mikrofalówkę.
- Kuchenki konsumenckie zwykle wykorzystują mikrofale 2,45 gigaherca, podczas gdy duże kuchenki przemysłowe / komercyjne często wykorzystują mikrofale 915 megaherców.
- Ogrzewanie mikrofalowe jest najbardziej wydajne w przypadku wody ze względu na jej cząsteczki dipolowe i mniej wydajne w przypadku tłuszczów i cukrów.
- Powszechny pogląd, że kuchenki mikrofalowe gotują jedzenie „od środka na zewnątrz”, jest błędnym przekonaniem.
- Po ugotowaniu w kuchence mikrofalowej szpinak zachowuje prawie cały kwas foliowy. Traci go w około 77% przy gotowaniu tradycyjnym.
- Po podgrzaniu w mikrofalówce jajko może eksplodować z powodu zwiększonego ciśnienia powstającej w nim pary.
- Każdy metalowy lub przewodzący prąd przedmiot umieszczony w kuchence mikrofalowej będzie działał jak antena i generował prąd elektryczny.
- Urządzenia te zanim stały się znane jako kuchenki mikrofalowe, nazywano piekarnikami elektronicznymi.
- Komora gotowania (metalowe pudełko, w którym żywność jest umieszczana i wystawiana na działanie mikrofal) jest podobna do klatki Faradaya i zapobiega wydostawaniu się fal z piekarnika.
0 Komentarze